Bakad skrei med smörsås
Äntligen är det säsong för skreien. Det är norsk torsk när den är som bäst, det vill säga vandrande torsk som simmar hela vägen från Barents hav till Nordnorge för att leka varje år. Den långa resan ger skreien fastare kött jämfört med vanlig torsk, som ofta tar det betydligt lugnare och gärna håller sig på ett och samma ställe. Det vita, milda skreiköttet är så mört att det faller isär när du petar på det med en gaffel. Bäst resultat får du om du saltar fisken innan tillagning. Förbered en saltlag och lägg i fisken över natten.
Ingredienser
Bakad skrei med smörsås
Skrei
- 600 g skrei
- 30 g salt
- 970 g vatten, kallt
- 250 g smör
Smörsås
- 1 dl fiskfond
- 1 dl kycklingfond
- 1 dl vitvinsvinäger
- 200 g smör
- 1 msk mjölk
- 1 msk soja
- salt
- peppar
- tabasco
Gör så här
Skrei
Ta bort skinnet från skreien. Blanda salt och vatten i en bunke och vispa tills saltet löst upp sig. Lägg ner fisken i saltlagen och låt den ligga i kylen i 12 - 24 timmar. Ta upp fisken och torka av med hushållspapper, lägg den därefter i en ugnsform. Sätt ugnen på 120 grader. Smält smöret och häll över fisken. Baka i ugnen tills fisken har en kärntemperatur på 40 grader (ej mer). Häll av smöret och använd det till en smörsås.
Smörsås
Koka ihop fiskfond, kycklingfond och vitvinsvinäger tills cirka hälften av mängden är kvar. Vispa i smör, soja och mjölk och smaka slutligen av med salt, peppar och tabasco. Värm och mixa såsen innan servering. Slå över den skummade såsen och servera direkt.
Smaklig spis!