Petit choux-semla
En semla gjord på branddeg eller choux pastry. Ihålig och krispig, redo att fyllas till toppen med godsaker.
Ingredienser
Petit choux-semla
Mördeg
- 220 g socker
- 220 g mjöl
- 220 g smör, rumstempererat
Branddeg/Choux pastry
- 226 g vatten
- 113 g smör
- 130 g mjöl
- 226 g ägg (ca 4 stycken)
- salt
- 15 g socker
Vaniljkräm
- 500 g mjölk
- 180 g socker
- 2 msk maizena
- 1 st vaniljstång
- 3 st ägg
- 500 g grädde
Gör så här
Mördeg
- Arbeta ihop alla ingredienser med vinge.
- Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, till en tjocklek på ca 3–4 mm.
- Ställ i frysen i ca 30 minuter.
- Stansa ut rundlar i önskad storlek och lägg på semlan innan den går in i ugnen.
Branddeg/Choux pastry
- Koka upp vatten, socker och smör i en större kastrull.
- Tillsätt mjölet och arbeta smeten med en träslev tills den tjocknar och släpper från kanterna.
- För över degen till en matberedare och mixa försiktigt samtidigt som du tillsätter ett ägg i taget.
- Degen ska nu se ut som en smet. Lägg smeten i spritspåse och spritsa ut i önskad storlek på en bakplåt och lägg på mördegslocket.
- Baka i ugnen på 200°C i ca 18 minuter.
- Låt semlan svalna och dela sedan försiktigt med en kniv och fyll med vaniljkräm och din favoritsylt.
Vaniljkräm
- Blanda alla ingredienser, förutom grädden, i en kastrull.
- Koka och vispa samtidigt tills smeten når 80°C.
- Sila och ställ i kylen över natten.
- Vispa upp krämen med grädden tills den blivit fluffig och fyll semlorna med hjälp av en spritspåse.
Smaklig spis