Petit choux-semla

En semla gjord på branddeg eller choux pastry. Ihålig och krispig, redo att fyllas till toppen med godsaker.


Ingredienser

Petit choux-semla

Petit choux-semla

Mördeg

  • 220 g socker
  • 220 g mjöl
  • 220 g smör, rumstempererat

Branddeg/Choux pastry

  • 226 g vatten
  • 113 g smör
  • 130 g mjöl
  • 226 g ägg (ca 4 stycken)
  • salt
  • 15 g socker

Vaniljkräm

  • 500 g mjölk
  • 180 g socker
  • 2 msk maizena
  • 1 st vaniljstång
  • 3 st ägg
  • 500 g grädde

Gör så här

Mördeg

  1. Arbeta ihop alla ingredienser med vinge.
  2. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, till en tjocklek på ca 3–4 mm.
  3. Ställ i frysen i ca 30 minuter.
  4. Stansa ut rundlar i önskad storlek och lägg på semlan innan den går in i ugnen.

Branddeg/Choux pastry

  1. Koka upp vatten, socker och smör i en större kastrull.
  2. Tillsätt mjölet och arbeta smeten med en träslev tills den tjocknar och släpper från kanterna.
  3. För över degen till en matberedare och mixa försiktigt samtidigt som du tillsätter ett ägg i taget.
  4. Degen ska nu se ut som en smet. Lägg smeten i spritspåse och spritsa ut i önskad storlek på en bakplåt och lägg på mördegslocket.
  5. Baka i ugnen på 200°C i ca 18 minuter.
  6. Låt semlan svalna och dela sedan försiktigt med en kniv och fyll med vaniljkräm och din favoritsylt.

Vaniljkräm

  1. Blanda alla ingredienser, förutom grädden, i en kastrull.
  2. Koka och vispa samtidigt tills smeten når 80°C.
  3. Sila och ställ i kylen över natten.
  4. Vispa upp krämen med grädden tills den blivit fluffig och fyll semlorna med hjälp av en spritspåse.

Smaklig spis

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Bli först med att få erbjudanden, tips och nyheter.