Piggvar med pumpa & brynt smör hollandaise
Vår matfilosofi är råvaror i säsong och så här på hösten är pumpan som absolut bäst. Det tar vi fasta på i denna lyxiga fiskrätt.
Ingredienser
Piggvar med pumpa & brynt smör hollandaise
- Piggvar 1st (2kg)
- Salt
Pumpa
- 1st butternut pumpa
- Salt
- Peppar
- Olja
- Vinäger
Bryntsmör hollandaise
- 500g smör
- 2st ägg
- ½ tsk salt
- 1msk vinäger
Gör så här
Piggvar
Filéa fisken, salta på köttsidan och låt fisken rimma i ca 1 timme. Smörj en ugnsplåt med olja och lägg fisken med skinnsidan nedåt och baka på 120°C i ca 12 minuter. Vänd på fisken och dra av skinnet med hjälp av en liten kniv. Servera med skinnsidan uppåt.
Pumpa
Skala pumpan och rensa bort kärnorna. Fördela pumpan i mindre bitar, lägg i ugnsform och krydda med salt, peppar, olja och lite vinäger. Rosta i ugnen på 180°C i ca 16 minuter.
Bryntsmör hollandaise
Smält smöret försiktigt i en kastrull. Hög temperaturen till högsta när smöret är smält och vispa runt konstant tills smöret når 150°C. Häll smöret i en värmetålig behållare och låt stå. Mixa ägg, salt och vinäger med stavmixer och därefter tillsätt det brynta smöret under fortsatt mixning i en långsam stråle tills smeten tjocknar.
Smaklig spis