Färskostmousse med björnbär, vallmofrön, saltkola & dragon
Denna månad delar vi med oss av ett recept på en galet god färskostmousse som du för övrigt kan smaka hos oss just nu ihop med godsaker som saltkola, björnbär, vallmofrön och dragon. Ta fram hushållsvågen och termometern för att få till rätt mått och temperatur.
Ingredienser
Rådhustorgets galet goda saltkola
Färskostmousse
- 100 g färskost
- 35 g socker
- 15 g grädde
- 1st lime (zesten)
Saltkola
- 322 g grädde
- 222 g mjölk
- 441 g socker
- 1 st vaniljstång
- 121 g glykos
- 382 g smör
- 6 g salt
- 1,5 g bikarbonat
Vallmofrö-krokant
- 250 g socker
- 250 g vallmofrön
- 50 g vatten
Tillbehör
- Färska björnbär
- Dragonblad för garnering
Gör så här
Färskostmousse
- Rör ut färskosten i en skål för att bli av med eventuella klumpar.
- Riv zest från limen och lägg i färskosten.
- Tillsätt sockret och vispa i matberedare.
- Tillsätt slutligen grädden försiktigt, lite åt gången, så smeten inte blir övervispad.
Saltkola
- Mät upp grädde, mjölk, socker, glykos, smör, salt och bikarbonat i en tjockbottnad kastrull.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
- Lägg både frön och vaniljstång i kastrullen tillsammans med övriga ingredienser.
- Koka upp försiktigt, höj temperaturen något och låt blandningen sjuda tills kolan når 115°C.
- Häll över i en eldfast form och låt svalna.
Vallmofrö-krokant
- Koka upp socker och vatten på högsta värme.
- Justera temperaturen när sockret börjar ta färg.
- Fortsätt koka till 200°C.
- Häll i vallmofröna och rör runt.
- Häll över den varma smeten på en plåt med silipatmatta/bakplåtspapper och låt stelna.
- När sockret har stelnat krossa i mindre bitar och mixa till smulor i en matberedare.
Placera vallmofrö krokanten på tallrik. Forma färskostmousse till ett ägg med hjälp av en matsked och placera ovanpå vallmon. Ringla saltkola över färskmoussen och garnera med färska björnbär och dragon (se bild för inspiration).
Smaklig spis